Skolklass Borrby slutet av 1920-talet

Karin Jakobsson (1917-2015) var dotter till Gottfrid och Cecilia Ohlsson, som hade en beklädnadsaffär på nuvarande Köpmangatan 28. Karin gifte sig med Assar Jakobsson och de övertog beklädnadsaffären.
Karin har, till sin dotter Lilian Sen, skrivit ner namn och minnen över sina klasskamrater i klass 1-2 i Borrby skola. Lärarinnan kallades ”Karna lärarinna”.


Fr vä:
Översta raden:
Nr 3 är Karin Gellertz, som bor i samma gata som vi. Hennes far har barberarstuga = frisörsalong. Ofta går jag in och hämtar henne på morgonen så vi kan följas åt till skolan. Då och då frågar hon sin stränga mor om hon kan få 5 öre – blir hon nekad, smyger vi oss till hennes far i barberarstugan, där hon lyckas få ”godis-pengen”.
Nr 6 Sigvard Esbjörnsson, storbondeson från Sandby.
Nr 9 Inga kommer från gården Larsbo. Hem till Inga blir jag bjuden på ärtsoppa och goa-goa ”pannekagor” med jordgubbssylt. Det är nog 2 km att gå från skolan och hem till Inga, men det är ”lätt som en plätt”!
Nr 10 Greta Ohlsson bor i samma gata som vi och i samma hus som Karin Gellertz och Greta Borglund. Hennes far har en elaffär. Där får vi vara då det inga kunder finns. Gretas grammofon åker fram och vi blir faktiskt riktigt ”dansanta” små töser!

Mellersta raden:
Nr 2 Eva Gottfries (som gift heter hon Charlotte Weibull och blir känd för sina folkdräkts-dockor). Hon bor på en gård, också ett par km utanför byn, mot Hörup. Gården kallas Gamlegård. Till Eva är jag någon gång bjuden på stort barnkalas. Hon har flera syskon bl a Gunnar, Arvid, Marianne och ”Milis”.
Assar och jag blir ditbjudna på en ”ill-fin” middag. Det finns hembiträde där och en förgylld ”plinge-ling”-klocka står på bordet. Då det är tid för efterrätten plingas det i klockan och hembiträdet kom in med den!! (Usch!)
Nr 4 Karin Nilsson (g Persson).
Nr 6 Jag själv, Karin Ohlsson. Teckning är det trevligaste ämnet liksom högläsning.
Nr 7 Gertrud Lundahl, ”smens” tös. Sedermera biträder hos Assar och mig, då vi övertar affären.
Nr 8 Klary Hansson, ”änkans tös”, bodde tillsammans med sin mor vid avtagsvägen till Ingvarssons gård.
Nr 9 Kerstin, dotter till källarmästare Karlsson på Borrby Hotell.
Nr 10 Ragnhild Borg, en rar och tystlåten flicka.

Främsta raden:
Nr 2 Albert  Lannefors. Blyg och tystlåten kille. Hans far heter Villhelm Larsson och är lantbrukare.
Nr 3 Greta Borglund (gift La Fleur) – lekkamrat, som bor i samma hyreshus som Karin Gellertz och Greta Ohlsson (nuvarande Köpmangatan 18).
Nr 4 Stella Dufke. som en gång blev slagen med en linjal över fingrarna, av vår stygga lärarinna. Orsaken var att hon hade, ur en kappficka, tagit en 5-öring. Jag minns att flera av oss grät när detta förfärliga hände.
Nr 6 Svea Tuvesson (g Mårtensson) från Borrby Tuvor.
Nr 8 Karl-Erik Tuvesson kommer från en gård som ligger nära Kyhl. Blyg, snäll och rak. En gång bjöd han mig på ett stort gulmoget päron, från sin trädgård. Minns att jag kände mig ytterst generad.
Nr 9 Gustav Julius Andersson. Fadern är slaktare och de bor mittemot oss över gatan (senare Thage Anderssons affärsfastighet). Han är skolans lustigkurre.
I bortre delen av skolgården finns ett DASS (med plats för två ”rumpor”. Gustav har skaffat sig en tunn käpp att använda då han ser ett par flickor besöka utedasset, från vars baksida det finns en dörr. Dit in smyger han sig med sin käpp, för att snärta till våra ”rumpor”. Vi sladdrar aldrig för ”fröken” men grubblar länge på hur vi ska kunna straffa honom. Hotet om att sladdra räcker som straff !


Lisbet Helmersson
Borrby Byalag

 

2 reaktioner på ”Skolklass Borrby slutet av 1920-talet”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen