Nackas återkomst till Borrby

I juni månad 1960 spelades en match mellan det brasilianska topplaget Fluminense och en Österlenkombination på Borrby Idrottsplats. Matchen hade möjliggjorts genom klubbens goda relationer med demonpromotorn Börja Lantz.

Börje Lantz hade å sin sida hade goda internationella kontakter och via någon av dessa lyckades han få Lennart ”Nacka” Skoglunds medgivande att förstärka Österlenkombinationen.
Det hela höll dock på att gå i stöpet genom att Svenska Fotbollsförbundet timmarna innan matchen skulle börja skickade ett telegram i vilket framgick att Nacka inte fick spela med Österlenkombinationen. Sannolikt berodde detta på den tidens amatörbestämmelser. Nacka var ju proffs i italienska ligan.
Lantz löste detta på sitt eget lilla sätt. Fick inte Nacka spela med Österlenkombinationen, så fanns det inget hinder för att han kunde spela mot dem Så blev det också. Genom Fluminenses tillmötesgående fick alltså Nacka ikläda sig deras vita dräkt.
Nacka spelade i 44 minuter varefter han ”skadad” bars av planen och in i omklädningsrummet. Väl inkommen i klubbvillan hoppade han av båren och in i badet Efter omklädnad lämnade han Borrby Idrottsplats med ett ”Hej då killar” Han skulle nämligen samma kväll klacka enkronor i kavajfickan och sjunga ”Vi hänger med” i ett framträdande i Vimmerby och hann därför bara med att spela en halvlek.
Ingen hade då en tanke på att Nacka 50 år senare skulle återvända till Borrby Idrottsplats i form av en staty.
Idén till detta projekt föddes hos två genuina Hammarby- och Nackafans, konstnären och scenografen Rickard Andersson och regissören och projektledare Ulf Andersson. De hade under sommaren 2008 läst Gunnar Perssons Nacka biografi och hade bl a läst om att Nacka spelat en match på Borrby Idrottsplats mot Fluminense. Just sommaren 2008 var både Ulf och Rickard inbjudna att spela s k spontanfotboll tillsammans med en del gamla borrbyspelare. I andhämtningspauserna diskuterades om just Nacka matchen och slutligen föddes den briljanta idén att göra en staty av Nacka och placera den på Borrby Idrottsplats. Projektet presenterade för BIF: styrelse, som nappade direkt, och på den vägen är det fortfarande, även om resan nu närmar sig sin kulmen.
Fredagen den 18 juni kl 19.00 i år kommer statyn att avtäckas på Borrby Idrottsplats i samband med en seriematch i div 6 sydöstra mot Öja FF. En del fotbollscelebriteter kommer att närvara vid avtäckningen, bl a Nackas lillebror, Karl-.Evert ”YA” Skoglund, Ronnie Hellström och Kenta Olsson. YA Skoglund spelade för övrigt samma år en ungdomslandskamp mot Finland på just Borrby Idrottsplats
Så väl mött på Borrby Idrottsplats,
Borresvall den 18 juni kl 19.00!
Rulla till toppen