Flintyxor i långa rader från Blågårdssamlingen.

Forntid i Österlens byar

Borrby är en utvald by i Österlens museums nya Internetsatsning.

Valet föll på Borrby eftersom det finns en extra stor samling av fornsaker från just Borrby i museets magasin och för att Borrby har en intressant förhistoria – men också för att byn har en fin och välbesökt hemsida. Arkeolog Ulrika Wallebom vid Österlens museum, som håller i projektet, hoppas på att på detta sätt locka fler människor att lära sig mer om Österlens lokala historia.

Visionen
– Vi har mer än 18 000 fornsaker från hela Österlen som samlats in under mer än 100 år i vårt arkeologiska magasin. Förmodligen är det ganska få Österlensbor som känner till denna arkeologiska skattkista. Här finns verkligen spännande historier att ösa ur! För ett par år sedan gjordes en stor uppsortering i magasinet och nu vill att samlingen också ska bli känd för allmänheten. Forntiden tillhör ju oss alla, säger Ulrika.

På sikt kommer alla föremål i samlingarna att bli sökbara via Internet, men tills vidare kommer vi att koncentrera oss på Borrby och en handfull andra Österlenbyar. På Österlens museums hemsida kommer det efter hand att läggas upp mer information.

Följ arbetet och läs mer om projektet här!

Visa Blågårdssamlingen

1 reaktion på ”Forntid i Österlens byar”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen