Fotbollsmatch Österlen-Fluminense 1960 än en gång

Matchen slutade 11 – 0 till Fluminense!
Efteråt ringer en kvinna, med hemvist på Österlen, till idrottsplatsen: ”Hur gick det i matchen mellan brassarna och Österlen?” ”Det blev 11- 0.” ”Till vem?”

I YA kan man läsa att upptakten till det hela var att världens bästa klubblag, det brasilianska Fluminense, skulle spela match i Malmö mot AIK och fyra dagar senare mot Ungern i Budapest. Tiden däremellan var det lämpligt med ett träningsläger i Salsjöbaden, Ystad.
Krafter sattes i rörelse för att få till stånd en match mellan ett förstärkt Österlenlag och Fluminense.
När Lennart ”Nacka” Skoglund hörde det anmälde han intresse att spela med österleningarna och som han sa: ”Det ska bli alla tiders att joxa med trasan igen mot brassarna.”
Österlenlaget kom i största möjliga utsträckning att bestå av spelare som kretsens egna föreningar fostrat.

Då sätter sig Svenska Fotbollförbundet emot att ”Nacka”, som proffspelare, får spela med österleningarna. Reglerna säger att proffsspelare, som kommer hem, inte får spela med någon annan förening än sin moderförening, i ”Nackas” fall AIK eller Hammarby.
Lösningen blev att ”Nacka” fick vara brasilianare och spela med Fluminense, en ynnest som sällan eller aldrig tidigare tillämpats.
Om man betänker att österlenlaget till övervägande del bestod av division IV- och V spelare så är nederlaget inget att skämmas över.

Lennart ”Nacka” Skoglund
Bakom t vä Sven Erlandsson och t hö Torsten Karlsson, båda spelare från Borrby

Fluminense hade begärt 15 000 kr för sin medverkan. Ingen vågade acceptera det, så klubben var egen arrangör. Det kom 3 400 åskådare. Fluminense fick väl sina 15 000 kr och Borrby tjänade en slant. Tidningen konstaterar: ”Men det hade kommit många fler åskådare om biljettpriset- åtta kr för en sittplats i det gröna – hade varit lite rimligare!”
Och ja: Putte Kock var där.

Stormatchen uppmärksammades även på annat håll. Kyhls Skog lockade till dans, på kvällen, med att Bo Bistedts
10-mannaorkester spelade upp till en brasiliansk afton!


Källor:
Biljett Kaj Nilsson
Foto och tidningsurklipp Ulla Karlsson
Tidningsurklipp Einar Dahlman


Borrby Byalag
Lisbet Helmersson

4 reaktioner på ”Fotbollsmatch Österlen-Fluminense 1960 än en gång”

 1. Ja, där var jag med som ung flicka. Min far, Malthe Lundgren, lyckades ordna autograferna i Fluminense-laget och även Nacka Skoglunds och Putte Kocks, till mig. Mitt autografblock skänkte jag till BIF för några år sedan. Hoppas mitt röda autografblock finns bland minnena i klubbstugan.

  1. Lisbet Helmersson

   Hej
   Tror t o m jag var på matchen. Autografblocket hoppas jag BIF tar väl hand om.
   Mvh
   Lisa

  1. Lisbet Helmersson

   Hej
   Trevligt att höra ifrån dig. Ja, många minns matchen. Det måste ha varit sensationellt. Har du någon trevlig berättelse att dela med dig av?
   Mvh
   Lisa

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen