Ur min låda

När man nu ändå ska hålla sig för sig själv är det en bra tid för att ta tag i saker som blivit liggande. Min mormor och morfar och mormors föräldrar har lämnat efter sig många brev och vykort.

En kort bakgrund.
Mormors föräldrar hette Lars och Mätta Andersson. De gifte sig 1877 och köpte Borrby 6, som sedan fick namnet Larsbo efter Lars.
Mätta skriver 1902 till deras son Anton  i Amerika: ”Du undrar kanske varför vi börjar vårt brev med ”Larsbo”, men så kallar vi gården istället för nr 6, så nu är det ”Larsbo Borrby”.
Mormor och morfar Mauritz och Elin Svensson tog över gården, gick i konkurs i mitten av 1930-talet och flyttade upp till byn. Mauritz gick på arbete hos sin kusin Justus Ingemansson på Borrby 38.

Två smakprov ur min låda
Borrbys första stationsinspektörspar hette Herman och Hildegard Möller. Han kom från Ystad och hon från Vollsjö. I Borrby bodde de mellan 1894-1915 och deras tre barn föddes här.

Han tycks ha glimten i ögat. Ritat eget frimärke på kortet! Husen på kortet, vilka är de?

 

Skolan byggd 1881. Fotograf Mårten Larsson

Det intressanta här är inte skolan utan det ”gamla” mejeriet till höger i bilden. Skolan låg på nuvarande apotekets plats och mejeriet på bankens plats. ”Nya” mejeriet (bankens parkering) byggdes först 1905.
Lars i ett brev till Anton 1898: ”Du kan tro att vi inte haft någon vinter i år så att vi intet har fått någon is till mejeriet, utan vi har måst köpa infrysningsmaskin till mejeriet. Carlström och jag vi hart varit i Danmark 3 dagar och sitt på sådana maskiner och inköpt en den för emellan 4,000 och 5,000 kronor”.
Carlström var arrendator på Borrby gård. 4 000 kr då motsvarar ca 200 000 kr idag.


Lisbet Helmersson

Borrby Byalag

2 reaktioner på ”Ur min låda”

 1. Åhh va kul o se , jag gick någon klass där från 57-58 , innan Nya skolan var färdig uppe på backen sidan om kyrkogården ,
  Jag var oxå scout , där i ett klassrum fick vi hålla till när vi hade patrullmöte o tränade på knopar , och lärde oss lite vett
  BTK Ajax hade oxå ett klass rum där de spelades och tränade , Bosse Dahlman , tror jag han hette som höll i
  Ajax , Så kul se allt de här
  På mejeriet var min farbror Mejerist en tid , Jönsson , kommer inte ihåg förnamnet tyvärr , måste varit senare tid , vi gick o hämtade mjölk i kanna i lilla butiken , samt köpte smör o grädde .

  1. Lisbet Helmersson

   Hej
   Ja det är härliga minnen. Kommer ihåg att det satt en insats överst i mjölkkannan, som var till grädde. Smart lösning.
   Mvh
   Lisa

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen