På Antikvariat Hundörat kan du höra mer om Borrby Bokby. Det är öppet redan nu i påskhelgen. Inger Johansson-Thor och Peter Bodén hälsar välkommen.

Ryktena är sanna om Borrby Bokby

Det går rykten i Borrby, faktum är att man har börjat prata också i övriga delar av Österlen. Man påstår att det är något på gång i Borrby. Det sägs att flera butiker i den gamla municipalorten ska öppnas igen. Kan det stämma?

Jo, visst stämmer det! Det är inte bara något som är på gång utan rätt mycket på gång. Borrby ska bli en levande Bokby. Flera gamla butiker och verksamhetslokaler ska öppna igen och fyllas av böcker. Det kommer att finnas nya böcker om trädgårdsskötsel och kokkonst. Någon kommer ha inriktning arkitektur och en annan heminredning eller konst. Man kommer kunna fynda loppisböcker och skivor, men framförallt – i de kvalificerade antikvariaten kommer det att erbjudas exklusiva och rara exemplar av litteratur på hög nivå. Kunniga antikvarieföreståndare kommer att lotsa lässugna fram till de mest eftertraktade böckerna för vitt skilda smakriktningar.

I det nyöppnade bokcaféet eller på glasscaféet kan vi diskutera våra fynd och mot aftonen avnjuta ett författarbesök i något av antikvariaten. I dagsläget är fyra författarkvällar helt klara, fyra antikvariat har klart med sina lokaler och till det ytterligare sex butiker där det går att köpa böcker. Så ser det ut just nu i slutet av mars. Vi kan alltså lova minst tio bokbutiker i Borrby Bokby sommaren 2011!

Förutom Borrby Bokby med sina bokbutiker kommer vi att samarbeta med övriga sex antikvariat på Österlen, Bokens Dag i Skillinge och ett flertal mindre bokförlag i trakten. I höst och till våren kommer vi att inbjuda till speciella litteraturhelger över hela Österlen. Det finns idéer för Bokrundor, likt den välkända konstrundan vid påsktiden. Men hur kommer man på idén att samla bokbutiker i en liten ort ute på landet? Fråga Richard Booth. För drygt trettio år sedan utropade han den lilla orten Hay-on-wye, på gränsen mellan England och Wales, till världens första BookTown. Sedan dess har mängder av människor strömmat dit för att finna sina älsklingsböcker i de många butikerna med framför allt begagnade böcker. Konceptet har spritt sig över världen och det finns idag över trettio kända BookTowns i alla världsdelar. Varje Booktown har sin egen kultur och dragningskraft men gemensamt för dem alla är att det är mindre orter som samlat många bokbutiker och ordnar festivaler och föreläsningar om litteratur och bokproduktion.

I sommar blir Borrby Bokby en i raden av väldens BookTowns.
Följ utvecklingen och evenemangen här.

3 reaktioner på ”Ryktena är sanna om Borrby Bokby”

 1. Anitha Bergkvist

  Så intressant! Ett fint initiativ att få än fler att besöka Borrby. Kommer gärna!
  Jag släktforskar kring min farfar Ernst Zandelin, född i Sandby och min farmor Elin Nilsson från Blästorp no 24. Har sedan barnaåren återvänt till mitt älskade Borrby och följer med intresse vad som pågår där.
  Kanske blir det nu också lite lättare i sommar att hitta någonstans att äta, om det blir fler turister.
  mvh Anitha Bergkvist f Zandelin

 2. Irene Friberg

  Verkar jättetrevligt, besöker gärna Borrby Bokby. Men om man har en bit att åka så önskar man veta lite om öppettiderna så man inte åker i onödan.

 3. Borrby Bokby låter som ett kanon-projekt. Hoppas det håller hela vägen. För egen del kan jag bara beklaga att det har blivit till först efter att jag flyttat därifrån.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen