Olssons på Backåkra


Där  Skräddaregatan bildar hörn med Backgatan, låg gården Backåkra, Borrby 47.

Gods och gårdar 1937 förtäljer : ”Ägare Bengt Olsson (f 1873). Gift med Beata (f Svensson).
Barn: Berndt, Oscar, Sture och Gunnar. Gården kom till släkten 1927. Den har tidigare ägts av en i socknen känd person, Mårten Hansson.”

Sonen Oscar och hans fru Elsa köpte gården i slutet av 1930-talet.  Gården såldes vidare till Simrishamns kommun, som rev den i början av 1980-talet. Idag finns här sex radhus.

Elsa kom från Simrishamn. Ena brodern bosatte sig i Rörum och de tre andra syskonen i norra Skåne. Oscar föddes i Valleberga. Hans två bröder Bernt och Gunnar var också verksamma i Borrby. Bernt (f 1910), hade maskinstation, först på Vivegatan och sedan i Borrby Folketspark. Så var det Gunnar (f 1918), som arbetade bl a i HE Håkanssons och Folke Larssons affärer.  Brodern Sture sysslade med tegeltillverkning i Veberöd och Tjörnarp.
Familjen på Backåkra bestod av Oscar (1911 – 1982) och Elsa (1914 – 2002), Ulla (f 1941), Anna-Karin ”Kale” (f 1942), Bengt (f 1945) och Birgitta ”Gittan” (f 1947).

Elsa och Oscar löser YA-tipset, tidigt 1960-tal.

I Ystads Allehanda står att läsa: ”Första etappsegern i YA-tipset gick till Borrby och lycklig vinnare blev fru Elsa Olsson Backåkra, som alltså får en julklapp på 75 kr. De flesta frågorna i första omgången var ganska lätta, men den rörande folkdräkterna beredde mig mycket huvudbry, säger fru Olsson, som nu kommit i samma situation som sin make för några år sedan. Han hörde nämligen till dem som fick en plats i sluttävlingen om tusenlappen, men inför Notarius publicus hade han inte samma tur. Tipset är ju så lärorikt säger fru Olsson. När man söker i uppslagsböcker och andra volymer efter en speciell sak hitta man så mycket annat intressant om Skåne och bygden.”


Källor:
Foto och textunderlag, dottern Ulla (g Karlsson), som varit Borrby trogen både beträffande sitt boende och i sitt yrke, som distriktssköterska.
Urklipp ur YA, Lars Averfalk.
Gods och Gårdar 1944.


Lisbet Helmersson
Borrby Byalag