Olof Jakobssons snickeri

I Borrbys kyrkobok, 1915 -1932, har huset nr 122 och är antecknat som ”svinslakteriet” och fungerar som sådant fram till 1925 då snickarmästare Olof Jakobsson och hans fru Helga köper huset och gör om det till ett snickeri.

Helgas brorson Per-Olof Nilsson, ”Pelle Ivan”, berättar: ”Snickarmästare Olof Jakobsson (gift med min faster Helga). Bilden tagen i hans verkstad (mittemot Klockareboden) troligen 1925. Verkstaden ligger på Sandby-vägen.”

Pelle fortsätter: ”Ritning över Olofs hus ca 1958. För planhyveln finns en lucka i väggen mot Klockareboden. Luckan finns fortfarande kvar. I teckningens nedersta högra hörn  sitter mäster själv, Olof med grönsaks- och blomsterhandlare Manfred Ekberg och avhandlar världshändelserna.
I vänstra hörnet ses Pelle pinna iväg för att hämta en ”Sputnik” hos Nils Månsson längre ut på Sandbyvägen. Sputnik är en 75:a renat brännvin. 1957 startar Sovjetunionens rymdprogram med Sputnik och raketerna liknade en 75:a”.


Lisbet Helmersson
Borrby Byalag

5 reaktioner på ”Olof Jakobssons snickeri”

 1. Min pappa jobba här i många år. Från set han var klar med värnplikten till 1959. Tror han var den sist anställde hos snickarmästar Jacobsen.

 2. Hej och tack för detta! Så otroligt kul att se hur det varit i detta underbara hus, som jag har glädjen att ha just nu. En del detaljer föll på plats. Finns det mer att få reda på om huset?
  Med vänlig tanke!
  Tina Sundbaum

  1. Lisbet Helmersson

   Trevligt.
   Huset byggdes som ett slakteri. Den förste att bo där var en arbetare på slakteriet och han flyttade dit med sin familj 1920.
   Tror Olof Jakobsson sålde snickeriet till Agne Tufvesson, som i sin tur sålde det vidare. Vet att Gunnar och Ann-Margret Björk bott där ett tag. Prata med Lasse Averfalk.
   Mvh Lisa

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen