Kyhls restaurang

1950-tal. Här festas det på Kyhl!
Från vänster syns 
Ella Borg
Sture Montan
okänd
Kalle Sjöstrand
Anna Andersson
Gertrud Lundahl
Rangvald Andersson
Gudrun Montan
Nils Borg

Bengt Andersson fd bagare, borrbybo och son till Anna och Rangvald berättar:  ”1947 jobbade min mor Anna i köket på Kyhls restaurang och hade hand om disken då det på den tiden inte fanns diskmaskin och disken var stor. Min uppgift, som då 12-åring, var att cykla från Borrby till Kyhl för att följa mor hem efter kl 1 på natten. Kom ofta lite innan och hjälpte till att torka disk. Disken sköttes i en tillbyggnad utanför.”

I början av 1990-talet rapporterar Ystads Allehanda, att 1926 öppnade Selma och Emil Persson en matservering i Kyhl, med specialiteten – ål! 3 kronor kostar en middag med kokt och stekt ål. Det starkaste i dryckesväg är en pilsner à 50 öre/flaska. För ett ålagille 1944 för 21 personer betalar gästerna 147 kr. Till det kommer pilsner, vatten, lemonad och kaffe . Sällskapet bälgar i sig 10,5 l sprit. Totalt kostar kalaset 186,10 kr.

I samband med andra världskriget stänger restaurangen och fungerar som flyktingförläggning för danskar på flykt undan nazisterna. Historien upprepar sig, tyvärr!

Dottern Silluf, uppvuxen med i Kyhl i blodet, köper restaurangen tidigt 1950-tal och driver stället med sin man Allan Nilsson och med barnen Karin och Carsten.

1945 kläcks den smarta idén att ha ålsupé med dans. Så blir det! Det serveras nio sorters ål. Ålasoppa, kokt med potatismos och senapssås, stekt med kokt potatis, rökt och luad etc.  Som om det inte var nog med det, så serveras också tillbehöret SOS, d v s smör, ost och 5-6 sorters inlagd sill.

4 reaktioner på ”Kyhls restaurang”

  1. Lisbet Helmersson

   Så fina morföräldrar. Jag lekte mycket med Gitti och träffade Ella och Nisse en del.
   Mvh
   Lisa

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen