Historien om ”Borrby Väntare” från 1933

Den allmänbildade österleningen är säkert bekant med att Charles Lindberg, den förste att 1927 korsa Atlanden med flygplan, hade sina rötter i Smedstorp.

Charles blev den tidens ”superkändis” efter sin 27 timmar långa soloflygning, någon jämförelse med vår tid finns knappast. man får nog ta till med Juri Gagarins första rymdfärd, eller de amerikanska månlandningarna för att kunna göra någon jämförelse.

(En historia i historien är för övrigt att Charles farfar reste i andra riktningen vid 1800-talets mitt efter diverse utomäktenskapliga bravader i Skåne. Han var tillika riksdagsman, pikant nog. Men det är en annan historia …)

1933 besökte Charles Sverige för att leta efter sina rötter. Han gjorde allt för att ”mörka” sina planer, och lade ut allehanda villospår. Han förflyttade sig med båt och flygplan, och lät sprida ut ryktet att han skulle åka tåg.

Sålunda nåddes Borrby av ryktet att resan skulle gå via järnvägen Ystad-Borrby-Gärsnäs till Smedstorp- Och att han klev av vid varje station för att hälsa på folk! Det samlades en stor skara folk på stationen i Borrby vid den tänkte tidpunkten, men man nåddes av beskedet att tåget var för5senat, på grund av alla hyllningar under resan.

”Vi går in på hotellet och dricker en grogg så länge”, föreslog någon rådig Borrby-baddare. Sagt och gjort, och det blev mer än en grogg eftersom man nåddes av upprepade besked om förseningar. SÄLLSKAPET HÖLL UT TVÅ DYGN! Och hann döpa sig till ”Borrby Väntare” under tiden…

Den goda avslutningen på en sådan historia är naturligtvis att idolen möttes av rungande hyllningar, när han väl anlände. Detta är den, enligt muntlig tradition, spridda berättelsen. Sanningen torde dock vara en helt annan. Det lär nämligen vara så att Lindberg tog en taxi till Smedstorp, blev alldeles förskräckt när han såg folkmassan i den byn, och flydde till bekanta i Karlskrona (det hade säkert ”värmts upp” i Smedstorp också).

Några dagar senare lär han ha lyckats bättre, efter att ha smugit sig ut ur Karlskrona sjövägen, för att komma i bil från Kristianstads-hållet.

Men Borrby Väntare hade bildats, och det sällskapet fortsatte att träffas på hotellet, vilket med all säkerhet gav underlag för ytterligare historier att berätta!

Nedtecknad av Olle Mårtensson, Borrby. Med åsikten att en bra historia inte måste vara komplett eller sann – det viktiga är att den är bra!

1 reaktion på ”Historien om ”Borrby Väntare” från 1933”

  1. Det fanns en manufakturaffär i hörnet Köpmangatan/Torgabacken. Där bodde Charles kusin som jag tror hette Blenda och hon ägde butiken. Det var henne hanskulle hälsa på. Det sägs att det sjöngs ”o byn står och titar emot skyn om han kommer”..Melodi Stormy Wether.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen