Familjen Borg i Borrby – ett tidsdokument

Vad vore Borrby utan familjen Borg och vad vore familjen Borg utan Borrby? Med hjälp av Ann-Margret Björk (f Borg), på fotot, gör vi ett nedslag i dess historia. Berättelsen är i första hand familjen Borgs, men kan också ses som ett tidsdokument.

Anna är född i Borrby och Hans kommer från Hörup. Giftermål 1888.  Som rotesoldat i Sandby rote, Ingelstads kompani, Södra Skånska Infanteriregementet, får Hans Eriksson namnet Borg. Han antas 1885 och får avsked 1905. Då är han 42 år.


Rotesoldater och indelningsverket (det ständiga knekthållet)
Infanteriets manskap hålls av allmogen, som ett sk ständigt knekthåll, genom rotering. Två eller flera gårdar bildar tillsammans en rote, rekryterar och försörjer en soldat. Den indelte soldaten ska ha en bostad med tillhörande markbit; ett soldattorp. Om marken inte är bördig nog att försörja sig på ska soldaten kompenseras. Han ska även få lön. På grund av alla förmåner är det under det ständiga knekthållet många yngre bondsöner (som inte ska efterträda fadern på gården) som föredrar att värvas som soldat, framför att bli dräng.
De indelta soldaterna gör en generalmönstring vart tredje år, och vart tredje år har kronan torpsyn för att se till att bönderna fullgör sina plikter mot soldaten.
Under 1800-talet ifrågasätts indelningsverket allt oftare, naturligt nog framför allt från bondeståndets håll, eftersom det är bönder som står för kostnader och manskap. Värnpliktsarméer införs i allt fler länder, så 1873 bestäms det att indelningsverket successivt ska ersättas med värplikt. Avvecklingen avslutas 1901. De redan anställda knektarna får dock rätt att tjänstgöra så länge de önskar.
Den siste indelte soldaten fullgör trots en synnerligt hög ålder, sina kontrakterade repetitionsövningar ända till år 1971.


I familjen Borg föds 9 barn. Tre stannar kvar i byn:
Charlotta (f 1890), gift med toffelmakaren och ringaren Ernfrid Nilsson i Kvarngatan,  Astrid  (f 1902), gift Ingemansson och muraren Wilhelm (1895-1961), som är den som för namnet Borg vidare i Borrby.

1927 dör både Hans och Anna. Han i januari och hon i april.

 

Anna (1895-1984) och Wilhelm Borg (1895-1961)

 

Anna och Wilhelms barn Linnea, Greta, Eve och Nils (Nisse)

Greta (f 1917) flyttar till Helsingborg.
Linnea (f 1919) gift med Rune Lassesson (1915-1999). Bor kvar i Borrby. Dottern Marianne (f 1948).
Drickabilsföraren Eve (1927-1980) gift med damfrisörskan Siv (f 1930), bor kvar i byn. Dottern Eva (f 1952).
Nisse gifter sig med Ella.
Nisse och Ellas barn:
Britt-Marie (1945-2007), Ann-Margret (f 1947), Nils- Åke ”Nate” (f 1949), Lena Birgitta ”Gitti” (f 1950), Jan-Eve (f 1954) och Lars-Erland ”Lasse” (f 1958).

 

Fr vä: Jan-Eve, Lars-Erland, Nils-Åke,
Britt-Marie, Ann-Margret och Lena Birgitta

 

Familjens matriark Ella Nancy Leontine (1924-2002). Kommer till Borrby 1939. Arbetar på café Rotmoset,  (Måns Nils torg 2), som då innehas av Astrid Haraldsson. ”Rotmoset” av den enkla anledningen att där även serveras mat.

Ellas rötter finns i St Köpinge församling. Föräldrarna är kusken och hemmansägaren Nils Jakobsson (f 1896) och Signe Leontine (f 1899), född i Blekinge. Ella Har två bröder och en syster.

Nisse i samspråk med Folke Grönberg, gift med Nisses kusin Gurli Ingemansson.

Sina bopålar slår familjen ner i kv Lerängen på Änkegatan 19. Här utspelar sig en liten nätt historia. Vid ett tillfälle är vi ungar i kvarteret samlade på gatan. Nisse kommer cyklande. Någon undrar ”Vem är det?” och får till svar ”Nisse Borgs ungars far”. Begreppet ”Nisse Borg” är inte så bekant, men ”Nisse Borgs ungar” är ju glasklart och här kommer deras far, Helt logiskt!

7 december fyller Ella år. Då kalasas det!

Jul
Firas traditionsenligt med familjen hemma hos Ella och Nisse. Här har bakats, kokts, stekts och frusits in. Allt är förberett. Nu lägger
Ella sista handen vid ..  ja vadå?

Utflykter tillhör pensionärslivet

 

 

Nisse går bort 1999, Ella 2002 och äldsta dottern 2007. Fyra av syskonen bor kvar i byn. Många av Nisses och Ellas barnbarn och barnbarnsbarn har stannat i Borrby.


Fotografer okända, om inget annat anges.

Källor:
Ann-Margret Björk
Karin Kristiansson
Kjell Karlsson
Centrala soldatregistret
Kyrkböcker
Wikipedia


Lisbet Helmersson
Borrby Byalag

 

 

 

 

 

8 reaktioner på ”Familjen Borg i Borrby – ett tidsdokument”

  1. Sååå roligt. Och det var jag eller Claes som myntade uttrycket ”Nisse Borgs ungars far”
    August Anderssons Eva

  2. Charlotta och Ernfrid Nilsson var mina morföräldrar. De fick barnen Dagmar (som uppfostrades hos Charlottas syster Astrid), Helge, Birgit (min mor) och Elvy.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen