Borrby Baddaren 2011 Eva Persson

Dagen till ära hade Bo Ohlsson inbjudits av Borrbyföretagarna för att hålla ett vackert tal om årets Borrby Baddare. En mäkta förvånad och rörd Eva Persson tog emot priset.

Detta är hyllningstalet som hölls av Bo Ohlsson, mest känd från Österlen Magasinet:

I Simrishamn ropar och kvider resterna av Jonebergsskolan, skolan som invigdes 1960 rivs nu till grunden. Viss omloppstid är kort.

1961 började jag i klass 1 3 a på Joneberg. I den byggnad som är i två plan sammanbyggd med aulan huserade legendariska teckningslärarinnan och akvarellisten Inga Berndin Svensson. En gång skulle vi en varm vacker septemberlördag förmiddag öva friluftsmålning. Ni märker hur gammal jag är. Jag var med när man gick i skolan även på lördagar.

Innan vi gick ut i Åbackarna lade Berndin fram en bild i en bok som visade Hammars backar inåt land där formidabla sommarmoln tornade upp sig, inte hotfulla, men majestätiska, storslagna.

-Glöm inte molnen, påminde Berndin.

Fyra år senare fick jag se bilden igen.

-Di e Carl Frädriks bild. Han är forr jäkli på moln, sa Pelle, Ivan Nils yngste.

Vi gick båda på Högre Allmänna Läroverket i Ystad och blev bästa vänner. Att denne man skulle bli den som brädade mig efter fyra års uppvaktning av Lars Nils Folkes granna dotter Ingrid är sedan länge förlåtet, men inte glömt så klart. Att förlora kan vara traumatiskt, men att förlora till en Baddare är inte konstigt.

Pelle visade mig Carl Fredrik Ohlssons unika bildvärld, tog mig till hans butik på Köpmansgatan 1 och öppnade mina ögon för CFO:s poetiska sida i text.

När jag tog studenten ´67 fick jag boken Borres Bygd skapad av CFO året innan till Borrby Sparbanks 100-årsjubileum. Den är sedan länge i det närmaste sönderläst.

Att stå här och orda om CFO gärningar är som att försöka slå in en öppen dörr med säck i hullet. Han gick bort 2000, men hann skapa oändligt mycket under sina 95 år här på jorden varav de allra flesta på sitt älskade Österlen.

Som så många andra kreativa konstnärer låg inte CFO:s omedelbara styrka i organisation, katalogisering och allmän reda, men si där kommer den räddande ängeln, dottern Eva Persson in. Hon har mot alla marknadskrafters prognoser och trendnedslag drivit butiken kvar och tagit sig an att katalogisera, sammanställa och sortera kvarlåtenskapen till allas vår förtjusning. Det enda hon INTE gjort lär vara att själv fotografera.

Bara att hålla liv en butik som i år har 70 år på nacken, ett förlag som är ungefär lika gammalt, är beundransvärt. Eva har greppat ett kulturansvar som få, en gärning som gör framtiden så mycket rikare.

Det är definitivt inte varje år som Borrby Företagarförening delar ut sin ärofyllda utmärkelse Borrby Baddare. Men i år fanns det en kristallklar kandidat, Eva Persson.

Som om inte detta skulle räcka som skäl kan vi med glädje peka på att den kedja som Carl Fredrik var första länk i nu har sin tredje i Evas dotter Christina som för fotograferingen vidare. Christina hyllar sin morfar bl.a. med remakes av gamla bilder och då även med inslag av färg.

Kursen är satt och den röda tråden obruten. Det känns fantastiskt.

Eva, varmt grattis till en välförtjänt utmärkelse, Borrby Baddare 2011.

Läs artikel om Eva Persson som Borrby Baddare i Ystads Allehanda 15 juli

Läs även Porträttreportaget om Eva Persson i YA 23 juli

1 reaktion på ”Borrby Baddaren 2011 Eva Persson”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen