Borrby Brandkår på turné

Året var 1932 och Borrby brandkår hade fått ny toppmodern brandbil – en Volvo som kunde göra 65, ja upp emot 70 kilometer i timmen.
En augustieftermiddag utbröt ett häftigt åskväder. Som vanligt samlades brandmännen vid brandstationen och man räknade kallt med blixtnedslag och eldsvåda.

Men åskvädret som börjat i Kabusakrogen drog väster om Borrby och norrut mot Hannas – Bollerup utan att ha ställt till nånting – förargligt nog!
Plötsligt ringde telefonen! Det var Herman Håkansson, Kåsebergas brandchef som hade intressanta nyheter att berätta.

– Jag har vatt oppe på åsen och va´ jag kan se så bränner det nånstans i Bollerup – Tosterup. Hade vi haft ordning på våra grejor så skulle vi kört dit, men ni har ju ny bil så därför ringer jag till er.
– Ja, ja, vi får väl se, men tack ska du ha!

Brandlarmet gick genast. Portarna slogs upp. Volvon startade omedelbart och krängde rejält när man svängde ut på Hörupsvägen – och så full fart mot Bollerup.
Men, men… i Bollerup syntes ingen eldsvåda. Hade Håkansson dratt en vals?

– Vänta lid, ryger de ente där mot Tomelilla till?
– Jo, de verkar så, och har vi kört så långt så kan vi köra dit åsse. Vi tar chansen!

Sagt och gjort. Men när man kommit upp över Ullstorpabacken verkade eldsvådan vara mer norr om Tomelilla.
– Vi kör till Svampakorset. Sen får de´ räcka.

På torget i Tomelilla stod brandkårsmän och gapade stort när brandbilen från Borrby körde förbi.
När man kom fram till Svampakorset såg man, tack och lov, att det brann i en kvarn i Ramsåsa och inom några minuter var man framme. Kvarnen brann ner men boningshuset intill kunde räddas.

Dagen efter snackades det naturligtvis man och man emellan om den märkliga utryckningen från Borrby till Ramsåsa. Brandchefen i Tomelilla hade svårt att förstå hur det kunde ha gått till. Man lär dock ha hört honom muttra:

– Ja, se di där BORRBYBADDARNA!

Borrbybaddarna på den omtalade turnén var; Albert Larsson, Fritiof Nilsson, Fritz Olsson, Henry Rosenqvist, Nils Julius, Ragnvald Andersson och några till!

Nedtecknat i augusti 2001 av Åke Rosenqvist

(Bilden visar Borrby Brandkårs första brandbil från ca 1920, har du bild på 30-tals Volvon som omnämns i historien får du gärna skicka in den så vi alla får se hur den såg ut)

Rulla till toppen