Bageriet i hörnet Kvarn- och Bagaregatan

Förste bagaren är Trydesonen Oscar Hansson. Hans bagarbana för honom bl a till Malmö och till Växjö, där han möter sin hustru, Hulda Maria. 1911 går flytten till Borrby. Inalles föds i familjen 10 barn, de sista 5 i Borrby. Bageriet står klart 1912.
1919 flyttar familjen till Tomelilla där den fortsätter bedriva bageri- och caféverksamhet. Oscar blir änkling 1943. Han stannar kvar i Tomelilla.

Ystads Allehanda 1913

Bagare nummer två är Ernst Johan Olsson. 1919 medför han två barn och frun Agnes Hildegard, märkligt nog lillasyster till Oscars fru!
1927 lämnar de Borrby. Ernst Johan och frun skiljer sig och liksom Oscar, bor han i Tomelilla till sin död.

Att driva bageri/conditori kräver många arbetshänder, både kvinnliga och manliga. Åren 1912-1927 då Oscar och Ernst Johan är aktiva i Borrby, arbetar vid sidan av mäster själv, 3-4 bagare, ett par bagarlärlingar och en eller två drängar. Så småningom dyker titeln bagerska upp. Kvinnoyrkena är annars butiksbiträde och servitris. Självklart hjälper barnen också till.
Frun nämns inte med någon yrkestitel, men hon drar ett stort lass i verksamheten. Till sin hjälp, med en stor barnaskara, har hon hembiträden och tjänare. Det är säkert så att i ordet tjänare döljer sig många olika arbetsuppgifter, både i hushållet och i bageriverksamheten.

1928 lämnas plats för den näst siste bagaren i huset, Olof Svensson, som anländer med hustru Maria och barnen Elsa Ingeborg, Nils Albin, Linnea och Erik.
Siste bagaren är Olofs son Erik, som gifter sig med Siri. De får sönerna Clas och Per-Olof.
I mitten på 1950-talet drabbas Erik av mjöleksem och får hitta annan utkomst. Arbetar ett tag hos grannen med att tillverka smördrittlar. Övergår därefter till att bli körskollärare i Borrby. En mycket omtyckt sådan.
Han moderniserar huset.

1990 flyttar Lotta Karlsson in på hörnet Kvarn-Bagaregatan.
Hennes far Kurt Karlsson, född i Närke, åker som 15-åring till Ludvika i Dalarna för att lära till bagare och konditor. I orten Zinkgruvan (jo, där fanns verkligen en zinkgruva) vid Askersund driver Kurt konditori Rosenhill 1936-1950. Så småningom flyttar familjen till Örebro där Kurt fortsätter som konditor. Han äger 6-7 affärer, där han säljer sina bakverk. För bästa resultat rekryterade han wienerbrödsbagare från Köpenhamn.

Lotta restaurerar huset Kvarn- Bagaregatan till sin forna glans. Konditorandan lever kvar och cirkeln sluts.


Källor:
Lotta Karlsson
Borrbys kyrkoböcker
Doris och Ingmar Olsson
Gunnar Green (byggnadsritning)
Lars Rabe
PRO Otto Borrby


Lisbet Helmersson

6 reaktioner på ”Bageriet i hörnet Kvarn- och Bagaregatan”

  1. Väldigt intressant läsning! Och vilken fantastisk insats Lotta Karlsson gjort att huset återfått sin forna glans.
    Eva

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen