Signes dotter Ingrid, med tonåren i 1950-1960-talen

Ingrid Törnquist i mitten av sina tonår

Ingrid föds 1945 i Malmö. 1949 flyttar hon och mor Signe till morföräldrarnas hus i Mälarhusen.

Signe arbetar 1949-1953 på Mälarhusens restaurang. På sommaren fungerar restaurangen som ett badhotell, med annex där gästerna kan bo. Gästerna har sina stambord med tygservetter fint lagda i servettväskor. Ingrid minns att på 1950-talet används fint blommigt papper till väskorna, som Ingrid får när säsongen är slut. Eftersom mor och dotter bor i närheten av restaurangen får Ingrid, efter morgondoppet, sin frukost serverad vid eget bord.
Ingrid går 1952-1958 i Sandby skola och resterande skolår i Borrby.

Så inträder tonåren.
Ungdomarna i Mälarhusen samlas på helgerna vid telefonkiosken bredvid Sjöholm & Söders lanthandel (det gula huset i korsningen mellan kustvägen och Mälarhusvägen). Mälarhusen har ytterligare en lanthandel, Curt Almqvists, en bit längre bort mot Sandhammaren (huset har fortfarande två stora skyltfönster).

Ingrid berättar att populära damekiperingsaffärer i Hammenhög är Robbie (hörnet Ystadvägen-Skolgatan; idag finns här en nätantikhandel) och Anna Svenssons (mitt emot gamla prästgården hörnet Ystadvägen och Lärargatan) samt i Löderup, Centrumhallen (huset i hörnet Fabriks- Storgatan).

Frisörskan på modet i Borrby, Regina Hjärne, friserar Ingrid och kompisen Gulli Nilsson. Med frisörskan i täten tågar de till fotografen Carl-Fredrik Olsson (CFO) och flickorna förevigas. Fotona ställs ut som reklam för fru Hjärne i CFO:s belysta reklammonter på dansstället Slottshallen i Smedstorp.

 

Så träffas Ingrid och Göte Svensson från Vallby. Göte hemma hos en kompis, fotograferad i systerns flickrum.

 

Ingrid och Göte en danskväll i Gislövs Stjärna i början av 1960-talet. Håret är snyggt uppsatt i en svinrygg. Vi har väl alla hört talas om franskbrödbullar i håret för att få volym i frisyren och något att fästa hårnålarna i. Ingrid löser det genom att lägga en docka av lingarn i foten på en nylonstrumpa och runt den kan hon forma svinryggen.

Göte och Ingrid blir ett par och får två döttrar. En tid bor de i Lund och då läser Ingrid in grundskole- och gymnasiekompetens och utbildar sig till undersköterska. Familjen övertar så småningom morfars hus i Mälarhusen. Göte går bort 2013 och då flyttar Ingrid till Löderup.


Källa:
Foton och berättelse från Ingrid Törnquist.


Lisbet Helmersson
Borrby Byalag


 

 

 

 

 

Rulla till toppen