Rispastejer

Idag blir det ett recept, som säkert många känner igen. Det kommer från min mor Inga (1917-2003), som fått det av sin mor Elin (1882-1960), som i sin tur fått det av sin mor Mätta (1856-1932).

Rispastejer med klar oxbuljong var en förrätt vid finare middagar t ex på jämna födelsedagar.
Man tager vad man haver – nej – inte i det här fallet.
Man tager

  • 100 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 msk vatten
  • 1 msk grädde

som blandas till en deg, som vår vila kallt.

Till fyllningen kokas risgrynsgröt på 8 dl  mjölk och 1 dl risgryn. Gröten får kallna.

  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 10 sötmandlar
  • 3 bittermandlar
  • 1 msk socker
  • 1/4 tsk salt blandas i gröten.

Degen tummas ut i små formar och fyllningen läggs i. Pastejerna bakas i 200 grader i 30 minuter.

Gott gott-gotti- gott -gott, men mäktigt!


Källor:
Ingas Helmerssons recept
Foto hämtat från Rönneberga Härads Hembygdsförening


Lisbet Helmersson
Borrby Byalag

Rulla till toppen