Nils-Ude i Borrby

Ett absolut fullsatt Kulturgjuteri i Borrby fick en fantastisk helkväll med Nils-Ude. Hans officiella provrör, språkrör och ärtrör – Lars Yngve – bjöd på berättelser om Nils-Ude, sin egen uppväxt och sjöng lite också. Annars stod två andra artister för musiken; Björn Ranelid förgyllde kvällen med en gammal goding i form av Hadderian haddera. Jonas Jonasson från Bob Hund framförde den egenhändigt komponerade Nils-Ude-trudilutten.

Jonas Ahlner inledde kvällen med att redovisa professor Dick Harryssons tes att Österlen är just det paradis bibelns mosebok beskriver. Avslutningsvis hävdade Borrbys egen mediakändis Gott-gotti-gott-gott-brodern Torsten att spegekydet, sillamaden, spudekaga, drickablandning och mjölk är en alldeles förträfflig måltid. En lång rad madatanter hade ställt i ordning ett helt bord fyllt av dessa läckerheter.

Skälet till festligheterna var att i fjol gav Maria och Lars Yngve ut Nils-Ude Kossijissenamn på sitt nystartade bokförlag Hålll Truten, med den egensinnige skåningen Nils-Ude, som skrev, talade och tänkte på Österlendialekt. Boken, som inte liknade någon annan, sålde snabbt slut och efterfrågas fortfarande. Men, istället för att trycka upp ännu en upplaga av Kossijissenamn, kommer nu istället en uppföljare.

Den 19 oktober var det releasefest för Halleda i Borrby Bokby. Alla var inbjudna men det påbjöds att vara både nytvättad, nykammad och ute i god tid. Vilket visade sig betyda i mycket god tid! Som väl var fanns tillgång till ”udeplatsorr” vilka utnyttjades väl av dem som inte kunde rymmas inne i lokalen!

Rulla till toppen