Ha ska han däroppe å gjorra?

Borrbys julmarknad från morgon till kväll

Vilken julmarknadsdag det blev. Vi startade redan på förmiddagen med en härlig brunch hos Carina på Vandrarhemmet. 36 personer satt kring borden då borrbydottern Ewa-Gun Westford gav oss en berättelse fylld av skratt, minnen och till och med en liten sånginsats. Både infödda borrbybor och alla inflyttade fick helt klart för sig att Borrby är platsen där man ”bör” bo! Det var helt uppenbart att Ewa-Gun känner sig stolt över sitt ursprung. Missa inte hela hennes berättelse genom att skaffa hennes bok!

Det var också den sjungande och berättande polisen som tillsammans med borrbysonen Olle Mårtensson höll i avtäckningen av Borrby stationsskylt (framtagen av Lars Rabe via Österlens Text i Vitaby). Anna Bartel, den på kommunen som utformat torget fanns på plats och fick de församlades applåd. Hon passade också på att meddela att snart ska också bänkarna och sittplatserna komma på plats. Klicka på bilden för att kolla filmen när Ewa-Gun Westford håller talet med en hårsmån från att bli träffad av den omkullblåsta stegen – håll ögonen öppna!

Så slog dörrarna och portarna upp till årets julmarknad. Där fanns fiskedamm, korv, foto- och konstutställning, smed, afghanska efterrätter, lotterier, granar och mängder av annat. I Kulturgjuteriet fanns också flera utställare med sina egenproducerade produkter – Richard med sina fantastiska bilder, nu på brickor och pussel, och Lotta med sina användbara presenter.

När klockan slog ett samlades en grupp i den alldeles nyöppnade bokbutiken. En grupp ur Nätverket Qlara har öppnat gemensam bokbutik. Där finns Antikvariaten Zekes och Lappri böcker. Flera förlag finns med som Amrafel, Murbräckan och Star in Oval förlag. Till det nya vackra böcker från Karin Holm och Anettte Åberg. Ingrid Brinks skrivarkurser och Viktoria och Gunnels med sin Vit Flagg finns också med i den gemensamma butiken. Där går också att hitta böcker från många av de författare som besökt bokbyn.

Denna dag var en speciell dag. Inte nog med att bokbyn fick en ny butik utan här presenterades också en ny bok som har en klar koppling till Borrby Bokby. En Tillväxtdeltagare, projektet som stödjer unga i deras affärsidéer, har tillsammans med en designer som också är tillväxtare, producerat sin första bok i en bokserie. Denna bok heter Boken om Böcker. Tio författare beskriver  sin relation till böcker – och naturligtvis berättelsen om Borrby Bokby. En av författarna är presidenten för den internationella organisationen för Booktowns. Jan Kløvstad besökte oss i Borrby överhelgen. Flera av deltagarna i bokbyn fick möjlighet att träffa honom och lära av hans erfarenhet – och han blev imponerad av vår by! När han skulle återvända hem blev det lite onödigt dramatiskt. Dels var det snöstorm och till det ett bombhot på tåget. Men enligt rapport kom Jan så småningom hem till sist.

Både barn och vuxna kunde hinna ordna sina julklappsböcker innan det var dags att dansa kring granen och träffa tomten. När det mörknat samlades Borrby till julens vackra sånger i kyrkan och som sista avslutning valde en del att se den hyllade filmen Äta Sova Dö.

Trots snöstorm och andra lockande julmarknader bjöd Borrby upp till en fantastisk julmarknad. Nu kan vi gå in för att fira jul med julstämningen och en hel del julklappar inköpta.

Rulla till toppen