Fritiof Nilsson Piraten i Borrbytrakten

Fritjof Nilsson Piraten får extra uppmärksamhet varje år då Piratenpriset delas ut. För lokalbefolkningen i Borrbyområdet är detta också ett lämpligt tillfälle att dra sig till minnes hans koppling till trakten. Några av hans berättelser har uppenbara likheter med kända anekdoter från Borrby. Till exempel liknar berättelsen om Per Omme väldigt mycket historien om när en häst lockades in i farstun till Gösta Skomagares verkstad, och inte kunde ”rygga” därifrån. Vilket slutade med att man fick montera ner delar av byggnaden för att få ut öket!

I korthet kan tre starka band nämnas.

Teodor Thufvesson, Borrbyskalden från Timåkra, var ju nära god vän med Fritiof sedan Lundaåren. Teodor fick ju rent av vara förebilden till Ola Ljunit, den godmodige rollfiguren i TRE TERMINER. Den initierade inser ganska lätt att det inte var enbart litterära intressen som förde de båda samman. Livets goda i allmänhet attraherade gärna lundensare i början på förra seklet.

En liknande koppling fanns till vännen Carl från ”Fjortan” söder om byn. Denne förslösade sin begåvning på festligheter i stället för medicinstudier, och han återvände vingklippt till hemtrakten, för att låta sin mor ta hand om honom så länge hon orkade. Sedermera förbarmade sig grannarna över Carl, och det fanns alltid någon som hade ”en bit” att avstå för att hålla honom upprätt. Carls och Fritiofs okonventionella vanor uppmärksammades speciellt vid ett omtalat tillfälle när deras sena natt hos Carl samtidigt var grannarnas tidiga morgon…

Piraten själv har i detalj beskrivet (Historier från Österlen: Utflykt till ålabod) en längre sommarvistelse i en ålabod vid Sandby bäck. Den berättelsen är ett gott exempel på hans förnämliga naturbeskrivningar. Man kan kanske också dra den slutsatsen att denna plats var basen för hans efterforskningar av en ”Billgren” i trakten, som sades ha givit namn till en speciell kaffegök. När Piraten hade hittat denne Billgrens hem fick han av en granne beskedet att mannen i fråga kallades Dubbelgöken… (”Etmylogi och brännvin”)

Skrivet av Olle Mårtensson, borrbybo

Rulla till toppen