Familjen Hyllander

Bengt och Inger Hyllander har delat med sig av foton och berättelse. Bengt är född i Borrby. Han återkom 1993 och bosatte sig i byn tillsammans med Inger.


Bengts far Hilmer Hyllander (f 1886 i Ö Vemmerlöv) kom till Borrby, som lärare på 1920-talet. Gifte sig med Bengts mor Helga (f 1897), som var en malmötös. Borrbys kommunhus byggdes 1923. Häri ingick tjänstebostäder för lärare. Så här beskriver Hilmer den planerade lägenheten för sin fästmö Helga.

Borrby 7/2 1923
”…den 24/2 ska jag ha med mig plan på bostaden, den är helt omgjord. Den ritning Färdig gjort upp blev inte godkänd. Om 14 dagar kommer arbetsbeskrivningen och sedan bjudes arbetet ut på entreprenad. Ritningen är uppgjord av en arkitekt i Ystad.”

Borrby 13/2 1923
”…blir det värmeledning i vårt nya hus behöver vi inte någon kamin, den frågan är inte slutgiltigt afgjord. Posten vill inte gå med på värmeledning, men den ger kanske med sig. Vi båda lärare är inte heller så förtjusta i värmeledning, men det duger ju inte att krångla med för mycket detaljer. Byggnadsnämnden har förespeglat oss, hur bekvämt det skulle bli slippa att bära bränsle uppför trapporna och bära ner askan. Får vi värmeledning får vi ”alla nutida bekvämligheter”. Det är bara jungfrun som saknas, men henne kan vi ersätta med en dammsugare.” Slutligen blev det värmeledning.

Själva kommunsalen låg på andra våningen i mitten, vilket markerades av tre något större fönster. Huset hade två ingångar. I den vänstra fanns uppgång till lärarinnan Octavia Malmbergs lägenhet. Octavia, alltid kallad Tottie, var född 1896 i Malmö. På vinden i en ungkarlslya bodde Leonard Andersson (*1902 i Väsby). Han blev så småningom rektor i Borrby. I den högra gick trappan upp till Hyllanders lägenhet på andra våningen. Lägenheten hade fönster både mot Hörupsvägen och mot Bryggaregatan. Bengt minns att familjens sovrum låg vägg i vägg med kommunsalen och han kunde höra när klubban slogs i bordet. Första våningen inrymde post och lärarna Algot (*1895 i Lövestad) och Arla Nohrlanders (*1895 Öja) lägenhet.

Så kom Bengt till världen.

1934 avlider Hilmer i lunginflammation. Han var politiskt engagerad och det sägs att han blev sjuk p g a att han under valarbete stått ute i kyla. Bengt och hans mor var tvungna att flytta från tjänstebostaden och flytten gick till Malmö.

År 1930 hade familjen byggt en sommarstuga vid Kyhls strand. Helga och Bengt tillbringade sina somrar här och så fortsatte kontakten med Borrby. Huset ägs nu av Bengt och Ingers barn.

Bengt träffar Inger Sjöberg (f 1930 Malmö) 1952 och kärlek uppstår. Bengt och Inger gifter sig 1953 och får en son och två döttrar. Under ett tiotal år driver de ett lantbruk i Lövestad. Inger bygger upp kyrkans barnverksamhet i Tomelilla och Bengt arbetar som representant för lantbruksmaskiner.

1984 köper de sitt hus på Hörupsvägen 47. Huset hade ägts av en ungkarl, som hette Karl, vars syster också hade bott där. Bengt och Inger flyttar permanent till Borrby 1993.


Lisbet Helmersson
Borrby Byalag

Rulla till toppen